Jom Tinggal Link Anda Disini...Nanti ceqjulia Terjah tau :)

MereKa Bersamaku

Monday, January 24, 2011

Sanggupkah Wanita Dimadukan?

 Salam semua,
Harini ceq`ju ade mood skit nak berblog..bukan xde citer tapi duk bz dgn keje..
Tiba-tiba je dalam kepala otak ni nak share ngn u all pasal "Sanggupkah@Sudikah Kaum Wanita Dimadukan oleh si suami ?" Apakah sume tindakan si suami yang mengikut Sunnah Nabi itu dipersetujui oleh wanita2 sekalian..and camner plak perasaan korang yang bergelar ISTERI jika dimadukan..perlukah ini terjadi kepada wanita2 sekalian..ohhhhh tidak !!!! aku tak sanggup...
Actually soalan2 ni diajukan oleh kwn opis ceq`ju nama dia IKRAM, jadi haritu kami dok berdebat tentang hal ini...
wahhhhh mcm2 jwpn ade...aku je tak komen sbb tak tau nak komen ape..
kat sini ada pandangan kawan2 lelaki n ppuan opis ceq`ju majoriti diaorang sume ni dah kawin meh kita baca skit pandangan diaorang sume ni...
  
Akina Sisca saidwah..ada niat ke??perasaan 2 ofcoz la benci, sakit ati, kecewa, sedih..semua ada..siapa yg nk dmadukan??cuba ikram bayangkan diri ikram dmadu..apa rasa??sakitkan..
kecuali klu isteri 2 ada masalah..x dpt nk tunaikan tggungjawab sbg seorg isteri..yg ni blh dpertimbangkan..BKN SETUJU!! timbang shj tau..
mazni_z said: hmmm...ni bagi pendapat orang yang x kawin lagi...cam gini,
kenape org lelaki nak kawen lebih dari 1? klau zaman Rasulullah, baginda berkahwin lebih daripda 4 untuk berdakwah, meneybarkan agama islam,nak melindungi wanita...tapi hari ni kaum adam ingin berkawin lebih daripada satu dengan alasan ape?
sy nak kate x setuju pon x boleh, sebab kaum adam memang boleh berkahwin lebih drp 4, tapi klau boleh sy x nak la my future husband get married more than 1....wink...wink...
ikram said: "Maka berkahwinlah dengan sesiapa yang kamu berkenan dari perempuan dua, tiga atau empat. Kemudian jika kamu bimbang tidak dapat berlaku adil, maka (berkahwinlah dengan) seorang sahaja atau (kahwinilah) hamba-hamba perempuan yang kamu miliki. Yang demikian itu adalah lebih dekat supaya kamu tidak melakukan kezaliman." (Al-Quran, surah an-Nisa': Ayat 3)
mabdah said: Ikram..ko bleh jd perintis poligami kat pulau ni ikram..aku tlg ko dr surat menyurat je..hahahhaaaaa..
husna said: Jangan di hasut kalau nanti ikram tak mampu berlaku adil ko berdosa bessssooooo abdahhhhhhhhh...
ikram said: Saya amat hargai jasa seorang isteri yang berat untuk dipikul..kenapa lelaki seperti saya mahupun sesiapa yg bergelar suami perlu membalas semua itu dengan madu yg beracun.betapa pedih dan hampanya hati bile ia mendapat tahu dirinya ingin d madu.saya sendiri dapat menyelami hati seorang wanita.mudah-mudahan saya dijauhkan dengan ujian berpoligami ini.

p/s: *wahai kwn2 blogger komen sikit,bkn ape cuma nak tahu pendapat dan pandangan wanita/lelaki kat sini secara profesional sahaja...tak kisah la anda belom berkahwin,dah berkahwin @ kini sudah dimadukan...We Share Together..*

6 comments:

black paper said...

amiiinn ;)

black paper said...

utk doa ikram ,,hehe

ceqjulia said...

amin utk pilih madu ke???

fyna said...

madu?huhuhu...x suke...


da follow jgk...tq dear..

aleen aiden said...

erk,xdapat alin nak jawab sbb rasenye kalau blom berada d posisi 2 kite xtau prasaan taim2 camane.huhuh

ceQ`Julia said...

fyna:madu sedap dimkn fyna tpi klu diri dimadukan wahhhhh xsanggup ler teman...
aleen aiden:ceq`ju pon sebenarnya tak terjwb uhhh sgt bangat sama tunangan kuhhh....

Voting

Top Members

Family

Family